Στο κάτω μέρος της σελίδας θα βρείτε Αρχαία Ελληνικά κείμενα σε μορφή word 97 με πολυτονική γραμματοσειρά Unicode.

45 Πλήρη κείμενα σε ηλεκτρονική μορφή. Ο κατάλογος θα εμπλουτίζεται συνεχώς. Πως μπορείτε να κατεβάσετε τα κείμενα : Κάντε κλικ στο button "download" δίπλα στο κείμενο που θέλετε. Όταν σας ζητηθεί επιλέξτε αποθήκευση στο δίσκο. Κατόπιν μπορείτε να αποσυμπιέσετε το κείμενο και με το word να το δείτε κανονικά σαν οποιοδήποτε έγγραφο. Θα χρειαστεί βέβαια μια κατάλληλη γραμματοσειρά.

Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος: Αποκαλύψεις στη βουλή, για την ύπαρξη πετρελαίου στην Ελλάδα

Φοβερές αποκαλύψεις στην βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, για τους υδρογονάνθρακες...
Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους κρυφούς παίχτες να πουλάνε κάτω από το τραπέζι τα στοιχεία.
Νομίζω, ότι η διαδικασία που ακολουθείτε, όλες οι πληροφορίες στο τραπέζι για τις καλύτερες προσφορές ανεβάζουν τις προσφορές.
Νομίζω, έτσι, εξασφαλίζουμε τη διαφάνεια σε αυτά που ακούγονται κατά καιρούς ότι το αρχείο της ΔΕΠ-ΕΚΥ είναι ψηφιοποιημένο σε τέσσερα μεγάλα cd και δεν τα βρίσκει κανείς.
Αυτή η προετοιμασία του φακέλου, για να διαφωνήσω με τον κ. Μητρόπουλο, θεωρώ όσο πιο καλά ενημερωμένη είναι η πολιτεία και ο φορέας για τα στοιχεία που θα έχει να διαπραγματευτεί, τόσο καλύτερη προσφορά ή καλύτερη αντιμετώπιση θα έχει με αυτούς που θα έρθουν να επενδύσουν σε αυτή την έρευνα.
Συνεπώς, πρέπει να βρούμε τον τρόπο μέσα από αυτό το νομοσχέδιο να υποστηρίξουμε τη βασική έρευνα. Δεν γίνεται με αυτές τις ιστορίες σύμβαση ανάθεσης έργου στο πανεπιστήμιο ή στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε ή στο ΙΓΜΕ. Από τη στιγμή που υπάρχει το σύμφωνο εχεμύθειας, την πρωτογενή πληροφορία θα την έχει ο φορέας, δηλαδή, τα σεισμικά.
Εγώ, σαν γεωλόγος υπαίθρου, προτείνω ένα γεωλογικό μοντέλο με βάση τα στοιχεία υπαίθρου. Πρέπει να επιβεβαιωθεί το μοντέλο από τα σεισμικά. Χωρίς τα σεισμικά το μοντέλο μου θα είναι με ένα ερωτηματικό.
Από τη στιγμή που θα υπάρχει η ιστορία της εχεμύθειας δεν μπορώ να διαχειριστώ τα σεισμικά, μόνο εάν η έρευνα γίνεται και μέσα από τον φορέα ή από εξειδικευμένο προσωπικό τότε την πληροφορία θα την έχει ο φορέας και θα μπορέσει να κάνει αυτό που πρέπει.
Σε άλλη ερώτηση του κ. Χρυτσανθακόπουλου, το εάν ξέρουν οι άλλοι και το εάν είναι γνωστά τα κοιτάσματα σε άλλες χώρες εκτός από την Ελλάδα. Να θυμίσω ότι ο πρώτος τρόπος προσέγγισης ενδείξεων κοιτασμάτων είναι η δορυφορική. Άρα, οι μεγάλοι φίλοι μας γνωρίζουν από τους δορυφόρους ενδείξεις. Θερμά ψυχρά χρώματα, ανωμαλίες, έχουν εκτιμήσεις.
Αυτό ήταν το πρώτο βήμα γι’ αυτούς.
Το δεύτερο βήμα ήταν οι δικές μας έρευνες, οι επίγειες, γεωλογικές που αναδεικνύουν περιοχές. Το τρίτο, λοιπόν, που καίγονται είναι τα σεισμικά, που ενδιαφέρει και εμάς να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξη αυτών των κοιτασμάτων.
Το τέταρτο, είναι η βιβλιογραφία. Στη βιβλιογραφία είχαμε μία υστέρηση. Δεν κυκλοφορούν όλες οι πληροφορίες. Όμως υπάρχουν οι φορείς που έχουν το απόρρητο της πληροφορίας που μπορούν να συνδυάσουν αυτά που κυκλοφορούν ελεύθερα με αυτά που έχουν στη διάθεσή τους και να αναδείξουν πιο εύκολα τις περιοχές.
Ο κ. Μουσουρούλης ρώτησε για την ποιότητα των κοιτασμάτων.
Να θυμίσω ότι στην τοποθέτησή μου είπα ότι οι εκτιμήσεις μας είναι ότι μιλάμε για 90% φυσικό αέριο και 10% πετρέλαιο. Άρα, το γεγονός ότι πράγματι τα κοιτάσματα υγρών υδρογονανθράκων έχουν αυξημένο θείο δεν με πολύ πειράζουν. Αν σκεφτεί κανείς ότι στα κοιτάσματα της Θάσου, το τελευταίο κοίτασμα, αν θυμάμαι της Καληράχης, δεν είχε καθόλου θείο.
Αντίθετα η γεώτρηση που έκανε η ΔΕΠ-ΕΚΥ, μέσα στην Αλβανία προσπαθώντας να βρουν ένα κοίτασμα ανάλογο με το Πάτος Μαρίτσα, απέτυχε. Άρα, λοιπόν, ως προς τους υγρούς υδρογονάνθρακες έχουμε ένα ζήτημα, ότι επειδή έχουν δίπλα θα έχουμε και εμείς. Άρα, πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί και στα γεωλογικά μοντέλα που κάνουμε.
Όσο αφορά το μοντέλο του φορέα. Η άποψή μου είναι δημοσιευμένη εδώ και δέκα χρόνια και είναι κατατεθειμένη στα Υπουργεία, διαχρονικά στους Υπουργούς. Θα ήθελα ή πίστευα ή πιστεύω ή νομίζω ότι το σωστότερο θα ήταν την έρευνα υδρογονανθράκων να τη διαχειρίζεται ένα ινστιτούτο, το οποίο μοναδικό στόχο θα έχει μόνο την έρευνα.
Ούτε το ΙΓΜΕ μπορεί ούτε εγώ περιστασιακά, ανάλογα με τη χρηματοδότηση, το προσωπικό και τον κόσμο που θα έχω να κάνω αυτή τη δουλειά. Χρειάζεται ένα ολιγομελές ινστιτούτο, το οποίο θα κάνει έρευνες. Θα διοχετεύει την πληροφορία σε αυτόν το φορέα που μπορεί να παραμείνει ολιγομελής και να κάνει τις προκηρύξεις.
Σε σχέση με το υφιστάμενο μοντέλο που κατατέθηκε θα μπορούσα να κάνω και άλλες, πάρα πολλές, παρατηρήσεις.
Διαπιστώνω έναν εγκλωβισμό του Υπουργείο, έναν εναγκαλισμό έντονο στον φορέα. Δεν τον αφήνει να κινηθεί καθόλου ελεύθερα. Ή ως προς τη οικονομική διαχείριση. Αν θέλαμε να δούμε τα έσοδα αυτού του φορέα θα μπορούσε να γίνει όπως στη Νορβηγία, ένα ταμείο πετρελαίου. Να δούμε ποιες είναι οι δυνατότητες και να χρηματοδοτεί δράσεις κυβερνητικές, πολιτικές, όπως είναι το ασφαλιστικό που χρηματοδότησε πρόσφατα το ταμείο πετρελαίου της Νορβηγίας.
Όσον αφορά την τελευταία ερώτηση της κυρίας Φαρμάκη προτεραιότητα - δημοσιευμένο έργο. Το δικό μας έργο δεν είναι απόρρητο είναι δημοσιευμένο σε διεθνή περιοδικά, έχει παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια ελληνικά και ξένα και έχει κατατεθεί πολλές φορές στα αντίστοιχα Υπουργεία.
Το περίεργο είναι ότι ποτέ δεν ζήτησαν να ενημερωθούν από κοντά για όλες αυτές τις δραστηριότητες και έρευνες. Τις έρευνές μας τις παρουσιάζουμε σε διεθνή φόρα, σε συνέδρια, σε συναντήσεις, σε επιστημονικά συνέδρια, μας γνωρίζουν. Με μεγάλη ικανοποίηση είδα δικά μας αποτελέσματα να τα χρησιμοποιούν διεθνείς εταιρίες όταν έρχονται στην Ελλάδα για να παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους”.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ
ΛΑ.Ο.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.