Στο κάτω μέρος της σελίδας θα βρείτε Αρχαία Ελληνικά κείμενα σε μορφή word 97 με πολυτονική γραμματοσειρά Unicode.

45 Πλήρη κείμενα σε ηλεκτρονική μορφή. Ο κατάλογος θα εμπλουτίζεται συνεχώς. Πως μπορείτε να κατεβάσετε τα κείμενα : Κάντε κλικ στο button "download" δίπλα στο κείμενο που θέλετε. Όταν σας ζητηθεί επιλέξτε αποθήκευση στο δίσκο. Κατόπιν μπορείτε να αποσυμπιέσετε το κείμενο και με το word να το δείτε κανονικά σαν οποιοδήποτε έγγραφο. Θα χρειαστεί βέβαια μια κατάλληλη γραμματοσειρά.

Ρούνοι : Το αρχαίο αλφαβητικό σύστημα γραφής των βόρειων λαών.


Ρούνοι ή ρούνες ονομάζεται το αρχαίο αλφαβητικό σύστημα γραφής των βόρειων λαών της Ευρώπης, το οποίο η μυθολογική παράδοση αποδίδει στους θεούς και είναι κελτικής καταγωγής. Το χρησιμοποιούσαν οι Γερμανικοί λαοί, πριν αποκτήσουν το δυτικό αλφάβητο, οι Τεύτονες, οι Βίκινγκς και φυσικά οι Κέλτες. Η λέξη ρούνος (rune), με βάση την ινδοευρωπαϊκή ρίζα ru, σημαίνει ψίθυρος, μυστικό. Αυτό συνεπάγεται και από την πρωταρχική χρήση που είχαν: η παράδοσή τους ήταν προφορική και μεταδιδόταν από το σαμάνο ή το Δρυίδη στο μαθητευόμενο και μόνο. Έτσι η χρήση των ρουνικών συμβόλων ως μέσο απομνημόνευσης των εννοιών και των δοξολογιών παρέμενε σε έναν κλειστό ιερατικό κύκλο. Ακόμη, εικάζεται ότι οι ρούνοι γράφονταν σε ξύλο, το οποίο, πέρα της φθαρτότητάς του σε σχέση με την πέτρα και τον πάπυρο, καίγονταν κατά το τέλος της τελετής. Έτσι τα στοιχεία που έχουμε για αυτούς είναι κατά πολύ νεώτερα της χρήσης τους (περίπου στα 200 μ.Χ.), ενώ ασαφή αποσπάσματα έχουμε σε πέτρες της Νορβηγίας ανάγουν τη χρήση του περί το 1300 π.Χ.
Η ιστορία και η καταγωγή των ρούνωνΑυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως ρουνικό αλφάβητο προφανώς εξελίχτηκε από δύο ξεχωριστές πηγές – μια μαγική και μια κυριολεκτική.
Προ-ρουνικά σύμβολα, βρέθηκαν σε διάφορες λιθογραφίες της Εποχής του χαλκού, κυρίως στη Σουηδία. Μερικά απ’ αυτά τα σύμβολα διακρίνονται αμέσως σε μετέπειτα αλφάβητα, ενώ άλλα αναπαριστούν ιδέες και έννοιες που αναπαριστούνται στα ονόματα των ρούνων (ήλιος, άλογο, κτλ.).
Η ακριβής σημασία αυτών, καθώς και ο αρχικός σκοπός τους έχει χαθεί, αλλά πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν στη μαντεία ή ως τυχεροί λαχνοί και είναι σχεδόν σίγουρο ότι συνεισέφεραν στη μαγική λειτουργία των μετέπειτα ρουνικών αλφάβητων. Υπάρχει μια αντιπαλότητα σχετικά με την καταγωγή της «αλφαβητικής πλευράς» των ρούνων. Έχουν γίνει υποθέσεις τόσο για Λατινική όσο και Ελληνική ετυμολογία επίσης. Ορισμένοι λόγιοι αντιμάχονταν κάποτε τις δύο αυτές θεωρίες. Ωστόσο, το δυνατότερο στοιχείο φαίνεται να κλίνει προς τη Βόρεια Ιταλική καταγωγή. Οι παραλληλισμοί ανάμεσα στα δύο αλφάβητα είναι πολύ στενοί για να τους αγνοήσουμε, ιδιαίτερα στη μορφή των γραμμάτων, καθώς και οι ποικιλόμορφοι τρόποι γραφής, και ορισμένα δομικά και ίσως ακόμη συμβολικά χαρακτηριστικά. Αυτό εξηγεί το λόγο επίσης που τόσο πολλοί ρούνοι μοιάζουν με Ρωμαϊκά γράμματα, καθώς τόσο οι ιταλικές όσο και οι λατινικές γραφές προέρχονται από το Ετρουσκικό αλφάβητο(που και το ίδιο αποτελεί κλάδο της Δυτικής Ελληνικής οικογένειας αλφάβητων). Αυτή η θεωρία αποδίδει την αρχική δημιουργία του futhark σε μια εποχή πριν τον 1ο αιώνα π.Χ., όταν οι ιταλικές γραφές απορροφήθηκαν και αντικαταστάθηκαν από το Λατινικό αλφάβητο. Η γλωσσολογική και φωνητική ανάλυση δείχνουν προς μια ακόμη πιο πρώιμη ημερομηνία σύλληψης, πιθανόν το 200 π.Χ.. Όταν οι βόρειες φυλές άρχισαν να αφομοιώνουν τα ιταλικά αλφάβητα στο δικό τους συμβολικό σύστημα, ονομάτισαν τα γράμματα τους σύμφωνα με όλες τις πλευρές της κοσμικής και θρησκευτικής τους ζωής, μεταμορφώνοντας επομένως την απλή απεικόνιση τους σε μαγικό αλφάβητο που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε τάλισμαν(φυλακτά), μαγικές επιγραφές και μαντεία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.