Στο κάτω μέρος της σελίδας θα βρείτε Αρχαία Ελληνικά κείμενα σε μορφή word 97 με πολυτονική γραμματοσειρά Unicode.

45 Πλήρη κείμενα σε ηλεκτρονική μορφή. Ο κατάλογος θα εμπλουτίζεται συνεχώς. Πως μπορείτε να κατεβάσετε τα κείμενα : Κάντε κλικ στο button "download" δίπλα στο κείμενο που θέλετε. Όταν σας ζητηθεί επιλέξτε αποθήκευση στο δίσκο. Κατόπιν μπορείτε να αποσυμπιέσετε το κείμενο και με το word να το δείτε κανονικά σαν οποιοδήποτε έγγραφο. Θα χρειαστεί βέβαια μια κατάλληλη γραμματοσειρά.

ΟΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ; BBC: Τεχνοκρατία και δημοκρατία είναι έννοιες ασυμβίβαστες




Μπορούν οι τεχνοκράτες που πρόσφατα πήραν τα ηνία της εξουσίας σε Ελλάδα και Ιταλία, να καταφέρουν ότι δεν κατάφεραν οι πολιτικοί αναρωτιέται το γνωστό βρετανικό δίκτυο.
«Αντίο Παπανδρέου και Μπερλουσκόνι, Καλωσήρθατε Παπαδήμο και Μόντι» με αυτή τη φράση ξεκινά το άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα του BBC και το οποίο αναλύει τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ιταλία και αναρωτιέται αν οι δύο νέοι πρωθυπουργοί - οικονομολόγοι με τα «γκλιτεράτα» βιογραφικά αλλά και την έλλειψη πολιτικής εμπειρίας, μπορούν να επιλύσουν τα ίδια προβλήματα τα οποία κατάφεραν να καταστρέψουν τις καριέρες καταξιωμένων πολιτικών.
Το άρθρο αναφέρει πως οι τεχνοκράτες, δηλαδή μη εκλεγμένα μέλη μιας κυβέρνησης, μπορούν να εφαρμόσουν αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία θα ήταν αδιανόητο να περαστούν αν τα είχε εισηγηθεί κάποιος πολιτικός. Παράλληλα λόγω της καριέρας τους έχουν καλές σχέσεις με ηγέτες όπως η Μέρκελ και ο Σαρκοζί. Όμως κάποιοι καταγγέλλουν πως κάτι τέτοιο είναι αντιδημοκρατικό.
Μάλιστα το άρθρο αναφέρεται στην ελληνική ρίζα της λέξης τεχνοκράτης, ωστόσο κάνει το λάθος να θεωρήσει ότι προέρχεται από την λέξη «τέχνη» και «κράτος» βγάζοντας μια τελείως λανθασμένη ερμηνεία της λέξης και της σύνδεσής της με την εξουσία.
Στη συνέχεια αναφέρεται σε προηγούμενες κυβερνήσεις τεχνοκρατών όπως αυτή της Σοβιετικής Ένωσης την εποχή της βιομηχανοποίησής της τη δεκαετία του 30 ή της κυβέρνησης Ζολώτα, αλλά το άρθρο κλείνει με αποσπάσματα από πρόσφατη συνέντευξη του Τόνι Μπλερ στην οποία ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός μεταξύ άλλων αναφέρει «Οι άνθρωποι επιλέγουν τέτοιες κυβερνήσεις για να πουν: δεν μας ενδιαφέρει ούτε η Δεξιά ούτε η Αριστερά και ξέρετε ποιος φταίει και δεν φταίει, το μόνο που θέλουμε είναι να ξεκαθαρίσετε την κατάσταση» ενώ προσθέτει «Οι κυβερνήσεις τεχνοκρατών είναι μια χαρά, αλλά όταν φτάσει η στιγμή να περάσουν δύσκολα μέτρα τότε τίθεται το ζήτημα της νομιμοποίησής τους καθώς δεν είναι δημοκρατικά εκλεγμένες. Άρα μοιραία πρέπει να έχουν μόνο σύντομη διάρκεια»
Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο του BBC εδώ  http://www.bbc.co.uk/news/magazine-15720438

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.