Με τα μάτια και τα αυτιά στραμμένα στη γειτονική Ιταλία κοιμάται και ξυπνάει ο υπουργός Οικονομικών, καθώς οι εξελίξεις φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις Κασσάνδρες που έκρουαν εδώ και καιρό το κώδωνα, αναφορικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί για την Ευρωζώνη και ειδικά για την Ελλάδα, ενδεχόμενη επιδείνωση της κρίσης Χρέους.
Είναι ενδεικτικές της ανησυχίας του υπουργού Οικονομικών- και όχι μόνο- οι αναφορές που έκανε στη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε ότι το κεκτημένο της 26ης Οκτωβρίου δεν θα πρέπει να θεωρείται κεκτημένο, αν η κατάσταση στην Ιταλία ξεφύγει από τον έλεγχο.
Αυτό που ουσιαστικά φοβάται η Κυβέρνηση είναι ότι όπως ανατράπηκαν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, λόγω της βαθύτερης ύφεσης αλλά και της επανεξέτασης της βιωσιμότητας του ελληνικού Χρέους, έτσι μπορούν να ανατραπούν και οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, καθώς το «πακέτο» των 130 δισ ευρώ για την Ελλάδα και η ενίσχυση (μάλλον στα χαρτιά) της δυναμικής του EFSF, συμφωνήθηκε με άλλα δεδομένα. Αυτή τη στιγμή, αυτό που απεύχεται η Ελλάδα αλλά και η υπόλοιπη Ευρωζώνη, είναι η πτώση της Ιταλίας, καθώς όπως παραδέχθηκαν από τη πρώτη στιγμή Κοινοτικοί παράγοντες, «η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να σωθεί από το EFSF».
Τι σημαίνει πρακτικά ενδεχόμενη πτώση της Ιταλίας, δηλαδή προσφυγή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης; Ότι τα κεφάλαια για την Ελλάδα δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα, ότι τα 80 δισ ευρώ της πρώτης δόσης του νέου «πακέτου», ενδεχομένως να μην είναι τόσα αλλά πολύ λιγότερα κι αυτό είναι κάτι που ούτε καν θέλει να σκεφτεί η Κυβέρνηση, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα βρεθεί στον «αέρα» και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, αλλάζοντας όλα τα δεδομένα και για τη βιωσιμότητα του Χρέους.
Σε κάθε περίπτωση, στην Αθήνα έχουν καταλάβει ότι οι αρνητικές εξελίξεις «τρέχουν» πολύ ταχύτερα απ' όσο υπολόγιζαν, αγγίζοντας ακόμα και τη Γαλλία! Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του γαλλικού 10ετούς έφτασε στο 3,65% απέχοντας δηλαδή περίπου 190 μονάδες από το γερμανικό Bund!! Όσον αφορά, δε, στη Περιφέρεια, η Ιβηρική... φλέγεται, καθώς πέρα από τη Πορτογαλία που βρίσκεται σε πρόγραμμα και βλέπει τα 10ετή ομόλογα της να διαπραγματεύονται στα όρια των 1.000 μονάδων, η Ισπανία δέχεται, πλέον, αφόρητες πιέσεις από τις αγορές, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 6,5%...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.